1997 TCC-Cup
IX TCC-Cup Summa Summarum

TCC-Cup järjestettiin tänä vuonna yhdeksännen kerran, välivuosien takia ensimmäisestä TCC-Cupista on kuitenkin aikaa enemmän kuin yhdeksän vuotta.

Monia kiinnostaa nimen syntyperä, eihän kirjainyhdistelmä TCC kerro lajista perillä olevallekkaan mitään.

Nimi on peräisin vanhalta Turkulaiselta Practical-ampuma "klubilta"; Turku Combat Clubilta, joka toimi aikoinaan Practical-ammunnan airueena maassamme. Siinä vaiheessa kun Practical-ammuntaa oltiin "virallistamassa" Suomessa, joko perustamalla oma kattojärjestö, tai kuten sittemmin tapahtui liittymällä Suomen Ampujainliittoon mietittiin Turussa TCC:n rekisteröimistä. Ratkaisuksi muodostui kuitenkin uuden seuran, Turku IPSC perustaminen TCC:n seuraajaksi. Näin TCC oli tehnyt tehtävänsä ja jätettiin tomuttumaan suomalaisen Practical-ammunnan historiaan.

TCC:n aloittamia kilpailuita kuitenkin jatkettiin ja nimikin säilyi ennallaan. Aluksi kilpailut pidettiin legendaarisella Maskun montulla, sittemmin kilpailut on järjestetty useassa eri paikassa.

Lyhyessä ajassa lajin luonne on kokenut suuren muutoksen johtuen aseiden ja eritoten tähtäimien teknisen kehittymisen vuoksi. Saman aikaisesti on muodostunut totisten torvensoittajien joukko, jonka ainut tarkoitus on saada mahdollisimman hyvä sijoitus, keinolla millä hyvänsä. Tämä aiheuttaa melkoisia ongelmia kilpailun läpiviemiseksi, koska tällaiset ampujat vaativat aivan omanlaisensa kohtelun. Onneksi tämä joukko on vielä pieni, etten sanoisi yksilukuinen.

IX TCC-Cupin asemat noudattivat varsin hyvin Practical-ammunnan periaatteita viisi, kuusi ja seitsemän. Näiden periaatteiden noudattaminen muodostaa asemista tasapuolisia ampumatehtäviä joissa ei painoteta kohtuuttomasti tarkkuuden osuutta, voiman ja nopeuden kustannuksella, eikä varsinkaan rangaista kohtuuttomasti äärimmäisen tarkkuuden puutteesta.

Edellämainitustako johtuen tulokset muodostuivat yllättäviksi? Huonoin M-luokan ampuja sijoittui vasta sijalle 18. ja ilman mitään varsinaista epäonnistumista. Standard-luokan ampujistakin kaksi sijoittui 20 parhaan joukkoon. Paras Standard-luokan ampuja sijoittui sijalle kahdeksan, prosenteilla 85,79.

Ensi vuosi on TCC-Cupin kymmenvuotisjuhlakisa. Kilpailut tullaan järjestämään kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna kuten perinteeksi on muodostunut.

Vuonna 1998 säännöt mahdollistavat jokaisen aseluokan huomioimisen omana lajinaan. Tämä saattaa aiheuttaa sen, etteivät kilpailut olekaan enää nykyisen kaltaisia kolmen aseluokan "yhdistelmä"kilpailuita vaan puhtaasti standard-, modified-, tai openluokan tai näiden luokkien erilaisia kombinaatioita. Ongelmaksi muodostuu se, että Practical-kilpailun tekemisessä on aina valtavasti työtä, eikä työmäärä muutu, ainakaan suhteessa kilpailijamäärään. Kilpailuiden määrä tuskin nousee nykyisestään, mutta jos kilpailut jakaantuvat eri luokkien kilpailuiksi tulee kilpailumahdollisuudet vähenemään. Tämä tulee varmasti olemaan lajille tappioksi, mutta minkä aseluokan kilpailut vähenevät eniten? Ja onko parinkymmenen ihmisen kilpailulla enää mitään arvoa?

JP