Tämä kirjoitus on aikoinaan kirjoitettu silmällä pitäen Urheiluampuja lehteä. Silloin se jäi kuitenkin pöytälaatikkorunoksi. Jätin tarkoituksella kuvatekstit paikoilleen jos vaikka kuvatkin vielä jostain löytyisivät. JP

VI Turku CC Cup 1994

Turku CC Cup lienee eräs vanhimmista maassamme järjestettävistä practicalkilpailuista olivathan tämän vuoden kilpailut jo kuudennet lajissaan ja järjestäjä Turku IPSC perinteikkään TCC:n manttelin perijä . Kilpailut järjestettiin alkuaikoina Maskun montulla seurakilpailuina , eipä practicalista tuolloin niin hirveästi tiedettykkään, joten kovin isoja kisoja ei olisi aikaan saatukaan.

TCC Cup:n järjestelyt alkoivat, kuten muidenkin practicalkilpailuiden , kovasti poiketen useimmista SAL:n lajien järjestelyistä: radan suunnittelusta. Practicalkilpailuissahan suunnitellaan jokainen suorituspaikka, asema, erikseen juuri sitä järjestettävää kilpailua varten eikä se pyri noudattelemaan mitään ennalta säännöissä määriteltyä rakennelmaa . Asemia practicalkilpailuissa on useita, 1994 TCC Cupissa niitä oli kymmenen. Kun kilpailun johtaja sekä ratamestari olivat syksyllä 1993 valittu ( painostettu? ) aloittivat he kiireesti sekä asemien, kilpailunjärjestämisluvan, että kilpailuun sopivan paikan järjestämisen: Vaatihan liitto hakemukset alustavine tietoineen jo lokakuussa pystyäkseen hoitamaan oman osansa kunnialla.

Maaliskuun alussa olikin sitten kaikki siinä kunnossa että voitiin aloittaa kilpailuissa tarvittavien rakennelmien esivalmistelutyöt. Jo aikaisempina vuosina kypsynyt ajatus rakennelmien valmistaminen "elementteinä" päätettiin vihdoinkin toteuttaa ja työhön ryhdyttiin neljän miehen voimin . Kun puutavarat oli ensin ajelutettu kaupungin ympäri päästiin jo toisessa paikassa käsiksi itse rakennustyöhön, joka tapahtui kevään pakkasista piittaamatta mukavasti sisätiloissa . Kahdella puolen päivän työrupeamalla olivatkin elementit valmiina kilpailupaikalle kuljetettaviksi ja siellä muovitettaviksi.Elementit tehtiin metri kertaa kaksi metrisiksi kuljetusongelmien vuoksi . Parempi koko lienee 200 senttiä kertaa 122 senttiä ( vanerilevyn leveys ) .

Kilpailuun ilmoittaututui ennakkoon noin seisemänkymmentä ampujaa joista parisenkymmentä ilmoitti halukkuutensa myös toimitsijatehtäviin.Toimitsijat ovat perinteisesti ampuneet kilpailunsa TIPSC:n järjestämissä kilpailuissa ennen kilpailun alkua ja keskittyneet varsinaisena kilpailupaivänä toimitsijatehtäviin . Korvauksena työpanoksestaan toimitsijat ampuvat oman kisansa ilmaiseksi ja lisäksi heidän ruokailunsa ja majoituksensa on saatu hoidettu viimeisinä vuosina järjestäjän puolesta.

Kilpailun järjestelytöihin osallistuvana herää joskus väkisinkin mieleen kysymys siitä kumpi onkaan practicalkisoissa varsinainen pääosan esittäjä;ampuja vaiko sittenkin tuomari. Ja perustelut: kymmen asemaisessa kisassa jossa on sata ampujaa tekee tuomari oman valvontasuorituksensa sata kertaa ja lisäksi suorittaa radan ja ohjelman esittelyn, brieffauksen, lukuisia kertoja. Kilpailija taas tekee vain omat kymmenen suoritustaan. Ei liene ihme että vapaaehtoiset tuomarit ovat kiven alla, ihme sen sijaan on se miten samoilla henkilöillä riittää voimia ja intoa toimia vuodesta ja kisoista toiseen. Heitä tuskin pystyy liikaa kiittämään, joten KIITOS !

Sää oli lauantaina pahaenteinen avaten taivaanluukut välillä jokseenkin levälleen ja välillä vain mustapuhuvasti uhkaillen . Tuomarien ampuessa tuli aika ajoin vettä niin paljon että taulutkin oli pakko paikata molemmin puolin paikkatarran pysymiseksi. Varsinaisena kilpailu paivänä ei vettä tullut kuin nimeksi ja aurinkokin näyttäytyi. Voimakas tuuli aiheutti kuitenkin lievää kutinaa mahanpohjaan riepotellessaan kevyt rakenteisia seinäelementtejä .

Varsinainen kilpailu sujui varsin suhteen leppoisissa tunnelmissa huolimatta kilpailun kireydestä. Sopiikiin ilmetellä kilpailijoiden joviaalia luonnetta . Asemavoittoja kertyi odotetusti eniten Timo Hietalalle , joka voitti asemista puolet . Kaiken lisäksi hän ampui Ruotsin sunnuntaisen kisan vuoksi TCC Cupin jo lauantaina, joka oli sään puolesta tuntuvasti huonompi päivä kuin sunnuntai. Varsinaista uhkaaja ei Hietalalle ei noussutkaan , mutta sijoista kolmesta seitsemään käytiinkin jo tiukempaa taistelua kilpailijoiden sijoittuessa alle viidentoista pisteen sisään toisistaan .

Standard luokan voitti Säkylän Hannu Sundgvist joka sijoittui kokonaiskilpailussa upeasti kymmenenneksi prosenteilla 78.82 .

Modified luokan voittajaksi kohosi Matti Helenius, pitkän linjan ampuja Turusta.

TCC Cupin erikoisuus " Mikä moka " kiertopalkinto jaettiin ilmeisesti viimeisen kerran. Palkinnon itselleen tienasi herrasmies ruuhkasuomesta power factorilla 111.

 

Kaikkiaan kilpailuihin osallistui tasan yhdeksänkymmentä ampujaa joista kolmekymmentäkuusi ampui standard-luokassa ja neljä modified-luokassa. Herääkin kysymys kannattaako pitää yllä erillistä vähän paranneltujen aseiden luokkaa näin vähäisellä osallistuja määrällä.

Kilpailun loputtua asemat saatiin purettu ripeästi, kiitos vierailevien tuomareiden jotka olivat purkaneet itse ne asemat joilla olivat oikeutta jakamassa ja pienen mutta tehokkaan ryhmän joka kiersi akkuporilla varustautuneina purkamassa elementtibarrikadit. Kaikki tavarat olivat ennen ilta yhtätoista varastossa odottamassa huoltoa, jonka tarve oli yllättävän vähäistä. Vain kaksi barrikadia oli vaurioitunut. Elementtirakenne osoittautui sekä tehokkaaksi että taloudelliseksi ratkaisuksi .

 

 

Kuvatekstit :

1 Asemat rakennettiin siten että ampujalle jää suuri harkintamahdollisuus oman suorituksensa suhteen .

2 . toisena pääosaesittäjänä on practicalissa tuomari :Tony Ruohonen mukautuu kilpailijan keskittymiseen